Kampen för järnvägen 8 juni – 3 november 2019

2019 är ett jubileumsår på flera sätt. Det är 140 år sedan järnvägarna till Västervik öppnades för trafik och det är 40 år sedan Tjustbygdens Järnvägsförening bildades. I sommar kommer Västerviksbanorna och föreningens spännande historia visas i den nya utställningen ”Kampen för järnvägen” på Västerviks Museum.

I utställningen skildras striderna för banorna. Både kampen att få till järnvägar i bygden under 1800-talet och få dem att överleva under 1960-talets nedläggningsvåg, men också att bevaras för framtiden och drivas vidare. Det är långt ifrån en resa som gått som på räls.

– Det är en kamp hela tiden för Västerviksbanorna, både för bibehållandet av smalspåret mot Hultsfred och utvecklingen av järnvägen mot Linköping. Det är något vi vill berätta om i den här utställningen, säger Bo Löwenberg, projektledare för utställningen hos Tjustbygdens Järnvägsförening.

Utställningen är ett samarbete mellan Västerviks Museum och Tjustbygdens Järnvägsförening som kommer att visas på Kulbacken under perioden den 8 juni – 3 november.